| |   Volg ons!

Pancreaskanker: symptomen, diagnose en stadia

Symptomen van pancreaskanker variëren aanzienlijk en zijn afhankelijk van de locatie van de tumor:

  • Onbedoeld gewichtsverlies
  • Ongemak of pijn in de bovenbuik die kan uitstralen naar de rug
  • Geelzucht
  • Problemen met eten en drinken (bijv. recent ontstane diabetes)
  • Problemen met ontlasting (bijv. constipatie of diarree)
  • Vermoeidheid of lethargie

 

Pancreaskanker wordt ook wel een ‘stille’ ziekte genoemd. In de vroege stadia van de ziekte zijn er zelden symptomen.

Elk jaar krijgen ongeveer 1800 mensen in België de diagnose pancreaskanker

Diagnose van pancreaskanker

Elk jaar krijgen ongeveer 1.800 mensen de diagnose pancreaskanker in België. De ziekte komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en komt meestal voor na de leeftijd van 60 jaar.

De diagnose stellen van pancreaskanker is vaak moeilijk. Allereerst vanwege de ligging van de pancreas, diep in de buik tussen de buik en de rug. Dit maakt het voor een arts moeilijk om de tumor te zien of te voelen tijdens een lichamelijk onderzoek.

>> Lees meer: Wat is pancreaskanker?

Bovendien zijn de symptomen niet altijd even duidelijk en ontwikkelen ze zich meestal geleidelijk. Er bestaat geen standaardtest voor het diagnosticeren van pancreaskanker, wat een goede diagnose nog moeilijker maakt.

Over het algemeen begint de diagnose met vragen over medische en familiegeschiedenis, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Een pancreastumor kan alleen met beeldvormende technieken (bijvoorbeeld CT-scan of MRI) in beeld worden gebracht

>> Lees meer over de voortgang, de behandeling en de overlevingskansen van pancreaskanker onder de infographic

infographic pancreas cancer diagnosis

 

De voortgang van pancreaskanker monitoren

Beeldvorming kan niet met 100% zekerheid bepalen of een abnormale massa al dan niet een kanker is, en evenmin kan het type kanker worden bepaald. Momenteel is er geen eenvoudige bloedtest om de diagnose van pancreaskanker te stellen.

Overlevingskansen van de patiënt

De overlevingskansen van patiënten met kanker zijn afhankelijk van het stadium van de kanker op het moment van diagnose.

Er zijn 4 stadia van pancreaskanker:

  1. de tumor is alleen aanwezig in de pancreas
  2. de tumor is uitgezaaid naar nabijgelegen lymfeklieren
  3. de tumor is uitgezaaid naar de omliggende bloedvaten
  4. de tumor is uitgezaaid naar andere organen
Stadia pancreaskanker (NL) (1)

Mogelijke behandeling van pancreaskanker

Bij ongeveer 20 procent van de gediagnosticeerde pancreaskanker kan een operatie worden uitgevoerd. Deze ingreep staat bekend als een Whipple-procedure of pancreasduodenectomie. Deze operatie kan alleen worden uitgevoerd als de tumor niet is uitgezaaid naar de aangrenzende weefsels (stadium 1). Een andere mogelijkheid is behandeling met chemotherapie (medicatie) of radiotherapie (bestraling).

Deze behandelingen zorgen in ongeveer de helft van de gevallen voor een vermindering van de symptomen, maar hebben vaak weinig invloed op de overleving op de lange termijn. Zonder behandeling is pancreaskanker zeer dodelijk. Het gemiddelde overlevingspercentage na diagnose is 4 tot 6 maanden. Na 5 jaar is er een overlevingskans van amper 9%.

ElmediX streeft ernaar om de levenskwaliteit te verbeteren

ElmediX streeft ernaar het leven van kankerpatiënten wereldwijd te verlengen en hun levenskwaliteit te verbeteren. In eerste instantie ligt onze focus op pancreaskanker, maar ook andere kankersoorten worden onderzocht.